3D ROorto Digital

Sve je lakše kad znaš da ne možeš da pogrešiš

Šta je tomografija?

Tomogram je slika samo jednog sloja tkiva. Kompjuter zamagli ili, kod savremenih aparata kakav se koristi u našem rendgen centru, izbriše sve što se nalazi ispred i iza tog sloja kako bi stomatolog dobro uočio detalje u regiji koja ga interesuje.

Kada će stomatologu trebati ovaj snimak?

  • tomografijaPri planiranju implantata stomatolog će želeti da ima uvid u stanje kosti, da li u toj kosti ima dovoljno mesta za ugradnju implantata i da li je kost dovoljno dobrog kvaliteta. Danas postoji i sistem za 3D (trodimanzionalno) snimanje vilica i zuba koji pruža uvid u više različitih slojeva istovremeno. Međutim, kada je potrebno pregledati samo jedan sloj nema razloga da se pacijent izlaže većem zračenju i trošku, pa se radije radi samo jedan tomogram.
  • Da bi proverio kako implantat stoji nakon ugradnje
  • Da bi imao uvid u veličinu ciste ili druge promene
  • Pri planiranju ugradnje veštačke kosti

Kolikom se zračenju izlažem pri ovakvom snimanju?

Iako su stariji rendgen aparati emitovali dosta veće doze zračenja , prema proceni FDA (Američke asocijacije za hranu i lekove) doza zračenja koju primite tokom snimanja tomograma (aparatom za snimanje najnovije generacije, koji koristi i naš rendgen centar) ekvivalentna je zračenju kome ste izloženi tokom svega par dana uobičajenih aktivnosti kod kuće, na poslu, na ulici. Poređenja radi, rendgen snimak grudnog koša izlaže vas zračenju sličnom desetodnevnom zračenju okoline, a mamografija čak tromesečnom. Iako ni ovo nije zanemarljiva doza, rizik od dugog prisustva nezapaženog oboljenja u vašim vilicama i zubima daleko je veći. Stoga se snimanje zuba, ukoliko ga je doktor preporučio, ne sme zaobići.

Postoji li neka priprema za snimanje zuba?

Pre snimanja zuba i vilica nije potrebna nikakva priprema u smislu promene režima ishrane. Jedino treba skinuti sav nakit u predelu glave, kako se i on ne bi ocrtao na vašem snimku, svojom senkom skrivajući određene zone na filmu. Ukoliko nosite proteze potrebno je i njih izvaditi neposredno pre snimanja. I nakit i proteze možete vratiti čim aparat završi prikupljanje podataka.

Za koliko je rendgen snimak gotov?

Naš rendgen centar koristi digitalnu tehnologiju, koja omogućava da snimak bude gotov za svega par minuta! Naime, kako nema razvijanja filma- nema ni čekanja da hemikalije izdeluju, što je ranije značajno produžavalo čitavu proceduru. Ukoliko je vašem stomatologu potrebna samo jedna tomografija ona će biti odštampana za par sekundi. Ukoliko treba uraditi veći broj tomografija biće potrebno da sačekate par minuta kako bi rendgen tehničar precizno odredio pozicije svih slojeva koje je stomatolog želeo da pogleda.

Povezane teme

Vodič kroz snimanje zuba

Ortopan

Koji je to nov način snimanje zuba?

Snimanje zuba - da ili ne?