3D ROorto Digital

Sve je lakše kad znaš da ne možeš da pogrešiš

Snimanje zuba i zračenje

Ovo su dve reči koje prosto idu zajedno a kod svih nas imaju nekako negativan prizvuk. Povezujemo ih sa tumorima, prevremeno rođenim bebama, i sa mnoštvom drugih bolesti. Prošlo je, međutim, vreme kada smo se informisali preko komšije i raritetne štampe, a došao je trenutak da razbijemo predrasude i vidimo koliko ima istine u tome da je snimanje zuba opasno zbog zračenja.

Odakle potiče zračenje?

snimanje-zuba-i-zracenjeMoramo, pre svega, znati da od zračenja ne možemo pobeći. Njemu smo, jednostavno, stalno izloženi. Po nekim procenama posečna količina zračenja kojoj smo izloženi svakog dana iznosi 7 µSv. Ovo zračenje potiče iz zemlje, atmosfere, hrane koju jedemo; kuvanje ’na gas’, život u kući od cigle, detektori dima i mobilni telefoni povećavaju našu izloženost zračenju. Samo let avionom od Beograda do Stokholma izlaže nas zračenju od 10 µSv a od Beograda do Tokija zračenju od 30 µSv. Izvore zračenja nalazimo i na potpuno neočekivanim mestima kao što su knjige. Naime, da bi se dobio kvalitetan papir drvetu se dodaju radioaktivni materijali (to su materijali koji emituju rendgen zrake). Čak i spavanje pored druge osobe na godišnjem nivou podrazumeva izloženost dodatnom zračenju u iznosu dvodnevne uobičajene doze!

Pa,koliko je to zračenje tokom snimanja zuba?

Na ovo pitanje nije moguće dati sažet odgovor jer su najsavremeniji aparati (oni koje naš rendgen centar koristi) konstruisani tako da se za svakog pacijenta podesi najmanja doza zračenja koja će omogućiti dobijanje kvalitetnog snimka. Potrudili smo se, međurim, da za vas napravimo pregled prosečnih vrednosti koje proizvođač naše opreme (Soredex, Finska) navodi.

Za mali snimak zuba potrebno je izlaganje dozi od 2-3,5 µSv , što je manje od polovine uoibčajene apsorbovane dnevne doze zračenja. Snimanje zuba gornje i donje vilice (ortopan) izlaže nas zračenju od 7-35 µSv, što predstavlja ekvivalent zračenju tokom uobičajenih aktivnosti za 1-5 dana.

3D snimanje zuba je ekvivalentno zračenju koje pokupimo iz okoline tokom nekoliko dana do dva meseca. Ovo zavisi od odabrane veličine polja koje treba da se snimi i još nekih faktora. Poređenja radi, medicinski skener (Multi Slice Computed Tomography, skraćeno MSCT) izlaže vas zračenju ekvivalentnom čak 10 i više meseci! I za kraj još jedna činjenica: savremenim aparatima možete uraditi čak 10 000 snimaka zuba pre nego što premašite godišnju dozvoljenu dozu.

Svako snimanje zuba, tako, spada u grupu prilično bezbednih dijagnostičkih sredstava. Pri ovome se emutuje daleko manje zračenja nego pri medicinskoj dijagnostici. Obratite pažnju i da su ranije korišćene jedicice Grej i Sivert, dok su danas zračenja svedena na njihove milionite, tj mikronske delove!

Niko od nas ne bi pristao da se odrekne telefona i knjiga, živeo u drvenoj kući i išao autobusom umesto avionom samo zbog zračenja. Zašto bi nas onda srazmerno male doze zračenja toliko odbijale od snimanja zuba? Naravno da svaki rizik treba svesti na minimum, ali u ovom slučaju je, zahvaljujući korišćenju najsavremenijih aparata Vama to već omogućeno u našem rendgen centru.

Povezane teme

Vodič kroz snimanje zuba

Ortopan

Koji je to nov način snimanje zuba?

Snimanje zuba - da ili ne?