3D ROorto Digital

Sve je lakše kad znaš da ne možeš da pogrešiš

Koji je to nov način snimanja zuba?

3D-2-smallPostoji nova tehnologija snimanja zuba i vilica koju neki stomatolozi već koriste, a i ostali će uskoro početi. Zove se 3D (trodimenzionalno) snimanje zuba. Umesto da dobijete običnu projekciju snimanog predela u dve dimenzuje sada je moguće posmatrati predeo koji nas interesuje kao kamericom, u 3 dimenzije. Umesto da razvijaju snimak na filmu, u mračnoj komori, rendgen centri sada mogu elektronskim putem ovaj prikaz direktno prenositi do kompjutera vašeg stomatologa, vašeg kućnog kompijutera ili narezati na disk.

Postoji mnogo divnih prednosti ove tehnologije, a mi vam prenosimo nekoliko:

  • Uz 3D snimanje zuba možete smanjiti dozu zračenja kojoj ćete biti izloženi. Ovo je naročito značajno ukoliko planirate fiksnu protezu ili implant, pa je potrebno uraditi nekoliko različitih snimaka: ovi novi aparati vam omogućavaju da uz samo jedno izlaganje zracima imate snimak neuporedivo boljeg kvaliteta, u sve 3 prostorne dimenzije.
  • Slika dobijena na ovaj način može se uvećavati mnogo puta, i tako joj nikakva nepravilnost ne može promaći, za razliku od standardnih dvodimenzionih snimaka. Za vas kao pacijenta to znači veću sigurnost pri postavljanju dijagnoze i izvođenju tretmana.
  • Iste snimke, u roku od par sekundi, može pogledati i drugi specijalista sa kojim vaš stomatolog sarađuje, pa ćete lakše dobiti i drugo mišljenje.
  • Program koji je pridružen aparatu za 3D snimanje zuba omogućava doktorki da rotira zub ili svaku drugu strukturu koja bude sumnjiva, da je pregleda iz svakog ugla, pa samim tim sa većom sigurnošću dijagnostikuje sve što se dešava, čak i u kosti!
  • Svaki detalj može se vrlo precizno izmeriti, iz bilo koje projekcije ili ugla gledanja, što sa ranijim dvodimenzionalnim snimcima nikako nije bilo moguće (jer dvodimenzionalni snimci jesu “zaleđen” prikaz iz samo jednog ugla). Ovaj aparat čak može meriti gustinu kosti, i tako mnogo pomoći u dijagnozi i planiranju vaše terapije, naročito ukoliko imate parodontopatiju, ciste, planirate implnate i slično

Povezane teme

Vodič kroz snimanje zuba

Ortopan

Šta je tomografija?

Snimanje zuba - da ili ne?